اهمیت سلامت مادر در شیردهی【سال1401】❤️

اهمیت سلامت مادر در شیردهی

ما امروز می خواهیم شما را با اهمیت سلامت مادر در شیردهی آشنا کنیم. سلامت مادر در شیردهی امری بسیار مهم می باشد. در دوران شیردهی بیماری هایی وجود دارد که مادر باید در شیر دادن به نوزاد خود با احتیاط عمل کند. شیردهی هم برای نوزاد بسیار فایده دارد و هم برای مادر فواید بسیاری می تواند داشته باشد. ما در این مقاله، اهمیت سلامت مادر در شیردهی را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

بیماری در دوران شیردهی مادر

ویروس تبخال

ویروس تبخال ویروسی کشنده می باشد. تبخال تناسلی می تواند به پستان منتقل شود ولی اگر زخم پوشیده شود از دسترس و تماس کودکان دور باشد شیردهی بلامانع می باشد ولی اگر تبخال روی نوک سینه قرار داشته باشد شیردهی باید به طور موقت قطع شود زیرا برای نوزاد خطرناک می باشد.

بیماری سرخک در دوران شیردهی مادر

این بیماری در دوره جنینی و همچنین نوزادی می تواند کشنده باشد، پس توصیه می شود در این زمان مادر و کودک از هم جدا شوند تا ابتلای نوزاد به این بیماری کم شود. مادری که دچار سرخک در دوران شیردهی شده است نمی تواند به کودک خود شیر دهد. برای درمان بیماری های کودک می توانید به بهترین دکتر نوزادان در تهران مراجعه نمایید.

هپاتیت B

اگر مادر در بارداری به بیماری هپاتیت b آلوده شود نوزاد ممکن است به علت تماس با ترشحات مادر هنگام تولد در معرض این بیماری قرار بگیرد، کودک باید واکسینه شود. سلامت مادر در شیردهی امری مهم می باشد.

دیابت

مادرانی که دچار بیماری دیابت شده اند می توانند به کودکان خود شیر بدهند و شیردهی برای مادران دیابتی مانعی ندارد و شیر دادن مادران می تواند مزایای بسیاری برای آن ها داشته باشد.

بیماری MS

بیماری ام اس از طریق شیردهی انتقال نمی یابد و به همین دلیل مادرانی که مبتلا به این بیماری هستند می توانند به کودک خود شیر دهند.

شیردادن به نوزاد در دوران سرماخوردگی

شیردهی برای مادرانی که به عفونت هایی مانند سرماخوردگی مبتلا شده اند بلامانع است. اگر کودک مبتلا شود انتقال مواد ایمنی او موجب کم شدن بیماری می شود. مادر با رعایت نکات بهداشتی می تواند احتمال بیمار شدن کودک خود را کاهش دهد.

بیماری قلبی و فشار خون

شیردهی برای مادرانی که فشار خون بالایی دارند و همچنین مشکلات قلبی دارند بسیار مفید است. داروهای مربوط به فشار خون بالا با شیردهی سازگاری دارند و همچنین شیردهی می‌تواند سبب آرامش در مادر شیرده شود. سلامت مادر در شیردهی امری بسیار مهم می باشد.

بیماری در دوران شیردهی مادر

اثرات مثبت شیردهی بر سلامت مادران

به تاخیر افتادن عادت ماهانه

شیردهی سبب به تاخیر افتادن عادت ماهانه بعد از زایمان می شود که این امر موجب ذخیره آهن بیشتر در بدن می شود و همچنین این امر از بروز کم خونی بعد از زایمان می تواند جلوگیری کند.

کاهش خونریزی بعد از زایمان

اگر شما در ساعات اولیه بعد از زایمان به کودک خود شیر دهید این امر سبب کاهش خونریزی و بازگشت سریع رحم به حالت طبیعی می شود. مکیدن نوزاد هنگام خوردن شیر سبب تحریک ترشح هورمون اکسی توسین از هیپوفیز شده که این هورمون علاوه بر تحریک ترشح شیر باعث بروز انقباضاتی در رحم می شود و این انقباضات از خونریزی جلوگیری می کند و موجب بازگشت رحم به شکل قبل از بارداری می شود.

افزایش کیفیت خواب

شیردهی آرامش بسیاری به مادر می دهد که این امر سبب بهتر خوابیدن مادر می شود. بالا بودن میزان چربی شیر مادر سبب خواب بهتر نوزاد و مادر می شود.

کاهش افسردگی بعد از زایمان

شیردهی سبب ترشح اکسی توسین می شود که این هورمون سبب آرامش مادر می شود. کسانی که به نوزاد خود شیر نمی دهند از مادران شیرده دیگر بیشتر دچار افسردگی پس از زایمان می شوند. مادران به دلیل تماس پوستی که با نوزاد در هنگام شیردهی دارند این امر سبب کاهش افسردگی بعد از زایمان می شود.

کاهش وزن

از شناخته شده ترین آثار شیردهی بر مادران می توان به کاهش وزن اشاره کرد، البته این مورد برای همه مادران صادق نیست برخی از پژوهش ها نشان می دهد که تولید شیر 200 تا 500 کالری از مادر می گیرد که این میزان کالری سوزی برابر است با یک ساعت دوچرخه سواری.

کاهش خطر ابتلا به دیابت

شیردهی می‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. شیردهی سبب بهبود حساسیت به انسولین می شود. احتمال ابتلا به دیابت در کسانی که مبتلا به دیابت بارداری بودند و 12 ماه به فرزند خود شیر دادند نسبت به کسانی که سه ماه یا کمتر به کودکان خود شیر دادن بسیار کم تر می باشد.

کاهش احتمال بروز بیماری های قلبی

شیردهی به کودک سبب کاهش سکته و بیماری قلبی عروقی می شود. اگر یک مادر به مدت 6 ماه به فرزند خود شیر دهد احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی در او بسیار کاهش می یابد.

مزایای شیردهی برای نوزاد

شیر مادر حاوی ترکیبی از پروتئین چربی و ویتامین ها و همه ترکیبات مورد نیاز برای رشد کودک می باشد. شیر مادر برای کودک بسیار مفید می باشد و هضم آن بسیار راحت است. این شیر حاوی آنتی بادی هایی است که در مبارزه با باکتری ها و ویروس ها به نوزاد کمک زیادی می کند.

از مزایای شیر مادر برای کودک می توان به کاهش ابتلای کودک به آسم و آلرژی اشاره کرد و همچنین کودکی که از شیر مادر تغذیه می کند در آینده بسیار کمتر دچار مشکلات حساسیتی می شود. کودکانی که به طور کامل شیر مادر را بدون شیر خشک در شش ماه اول مصرف کرده اند بسیار کمتر دچار عفونت گوش، اسهال و بیماری های تنفسی می شوند.

شیر دادن مادر ارتباط مستقیمی با میزان ضریب هوشی کودک در آینده دارد. فرزندی که از شیر مادر تغذیه کند دچار چاقی بیش از حد نمی شود و همچنین شیر مادر سبب رسیدن نوزاد به وزن صحیح می شود. شیر مادر در جلوگیری از سندروم دان، مرگ ناگهانی نوزاد بسیار تاثیرگذار است و همچنین باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان های خاص دیابت و چاقی می شود.

مزایای شیردهی برای مادر

شیردهی مادر باعث می شود که چربی های اضافی سوخته شود و همچنین بعد از بارداری بعضی از مادران که دچار افزایش وزن بعد از بارداری می شوند این امر سبب کاهش وزن در آن ها می شود. شیر دادن مادر به فرزند سبب آزاد سازی هورمون اکسی توسین می شود و همچنین سبب کاهش خونریزی رحم بعد از تولد نوزاد می شود.

شیر دادن به نوزاد احتمال ابتلا به سرطان سینه، پوکی استخوان و سرطان تخمدان را بسیار کاهش می دهد. مادران باید شیردهی را بلافاصله بعد از تولد شروع کنند. اصول تغذیه سالم در کودکان را باید والدین به خوبی بی آموزند.

مزایای شیردهی برای مادر

نکاتی برای مادران شیرده

  • مادران شیرده باید روزانه به میزان کافی آب و مایعات بخورند و نباید آب بدن آن ها کم باشد. پس مادران تمام سعی خود را بکنند تا در طول روز از مایعات بسیاری استفاده کنند.
  • همچنین یک مادر شیرده باید در برنامه غذایی خود از تمامی گروه های غذایی استفاده کند و نباید تنها از یک نوع غذا و از یک گروه غذا مصرف کند.
  • در هر بار شیردهی باید مادر شیرده یک لیوان مایعات مانند شیر، آب میوه تازه و یا آب بنوشد.
  • توصیه می شود که مادران شیرده ورزش های سنگین انجام ندهند و همچنین ورزش های سبک که سبب افزایش توان بدنی مادر و همچنین کاهش استرس مادر می‌شود به آن ها توصیه می گردد.
  • مادران شیرده به مدت 20 دقیقه در روز می توانند در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند.
  • مادران شیرده باید از مصرف قهوه، نوشابه های گازدار، شکلات و مواد غذایی پر ادویه مانند کالباس و سوسیس خودداری کنند.

تمامی این نکات برای سلامت مادران و همچنین کودکان می باشد. پس تمام تلاش خود را بکنید تا این نکات را رعایت نمایید.

عوارض شیردهی برای مادران

  • کمر درد یکی از عوارض شیردهی برای مادر می باشد. برای این که مادران در وضعیت نامناسبی می نشیند تا به فرزند خود شیر دهند دچار کمر درد می شوند. مادران باید سعی کنند تا هنگام شیردهی کاملاً صاف بنشیند و کودکان را کمی بالاتر قرار دهند.
  • سندروم تونل کارپال از مشکلات مادران در دوران شیردهی و از عوارض شیردهی مادر می باشد. تونل کارپال در دست وجود دارد که از استخوان و ربات ساخته شده است. این تونل از تاندون ها و عصب میانی محافظت می کند. در هنگام شیردهی فشار روی دست سندروم تونل کارپال را ایجاد می کند. مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند نسبت به سایر افراد علائم تونل کارپال را بسیار بیشتر احساس می کند. اگر نشانه های این عوارض را دارید حتماً به پزشک خود مراجعه نمایید.
  • کبودی از دیگر عوارض شیردهی می باشد که توسط کودک انجام می شود. شما می توانید دست های کودک خود را با دستکش بپوشانید.
  • پوکی استخوان از دیگر عوارض شیردهی می باشد که در دوران شیردهی امکان دارد تراکم استخوان کمی کاهش یابد، شما می توانید ورزش کنید تا از پوکی استخوان جلوگیری کنید و استخوان های خود را قوی کنید و همچنین از غذاهایی که دارای کلسیم هستند مانند شیر و سبزیجات استفاده کنید.
 عوارض شیردهی برای مادران

چگونگی تغذیه در شیردهی

مادران به دلیل شیردهی به کودک خود دچار تخلیه ذخایر بدنی خود می شوند و در این مواقع احساس خستگی، ضعف و بی حوصلگی می کنند و نمی توانند از کودک خود به خوبی مراقبت کنند. تغذیه در شیردهی امری بسیار مهم می باشد که مادر باید به آن توجه بسیاری کند.

اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه مناسبی نداشته باشد اول خود او دچار مشکل می شود و می تواند با عوارضی مانند پوکی استخوان و کم خونی مواجه شود. پس مادران باید سعی کنند تا در دوران شیردهی تغذیه مناسبی داشته باشند.

مواد غذایی که نباید مصرف کنید

غذاهایی مانند گوجه فرنگی، پیاز، سیر، سبزیجات خام، ادویه جات و چاشنی ها در کودک مشکلات گوارشی و همچنین شلی مدفوع ایجاد می کند. میوه هایی نظیر هندوانه و هلو و زردآلو نیز ممکن است دل درد در کودک ایجاد کند. سعی کنید از این مواد غذایی و میوه ها استفاده نکنید و کم تر استفاه کنید. شما باید نزد متخصص تغذیه بروید و تمامی نکات را از ایشان بپرسید و از وی کمک بگیرید.

کلام آخر

سلامت مادر در شیردهی امری ضروری می باشد. شیردهی مادر به فرزند دارای فواید بسیاری می باشد. این امر سبب آرامش مادر می شود، همچنین شیردهی دارای عوارضی نیز هست. مادر در صورت ابتلا به برخی از بیماری ها نمی تواند به کودک خود شیر دهد ولی با ابتلا به برخی دیگر از بیماری ها امکان شیردهی وجود دارد که این بیماری ها را در این مقاله در اختیار شما قرار داده ایم.

از شما بسیار ممنونیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. در صورت داشتن هرگونه نظر می توانید به سایت اوشاخ مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

چطور متوجه شوم که نوزاد من گرسنه است؟

بهترین زمان برای تغذیه نوزادان زمانی است که علائم گشنگی را نشان میدهند. از جمله این نشانه ها می‌توان به مکیدن دست، تکان دادن سر از جهتی به جهت دیگر و بیرون آوردن زبان اشاره کرد.

من در حال استفاده از دارو هستم. آیا میتوانم هنوز به نوزادم شیر بدهم؟

بسیاری از داروها در مدت زمان شیردهی می‌تواند مصرف شود اما بهتر است با دکتر داروساز خود مشورت کنید.

آیا نوزاد من به نوشیدنی های دیگر نیاز دارد؟

شیر مادر تنها غذایی است که کودک شما تا ۶ ماه ابتدایی زندگی خود به آن نیاز دارد.

5/5 - (1 امتیاز)